Fönster Stockholm

Fakta om dina fönster

Ett fönster har flera funktioner, främst som ljusinsläpp och erbjuda sikt, men även för ventilation, värme- och ljudisolering.
Det är många som inte orkar sätta sig in i vad som är viktigt vid ett fönsterbyte och tittar bara på slutkostnaden. Men det kan vara värt att läsa på lite och prata med någon expert, för att få rätt och bra fakta samt förutsättningar som passar er. Vi på Fönsteringenjören kan hjälpa dig med råd och tips. Du kan känna dig trygg med oss.

Installation

Om era fönster installeras på ett felaktigt sätt kan ditt fönster förstöras samt förkorta dess livslängd. Ett fönster som inte är installerat på ett fack manna mässigt sätt kan också göra så att de garantier som finns inte gäller längre. Om du känner dig osäker så hjälper vi på Fönsteringenjören dig med installation av fönster. Vår kunskap är din trygg och säkerhet.

Vilka fördelar har ett fast fönster?

Med ett fast ökar glasytan vilket ger ett maximalt ljusinsläpp. Samtidigt är lösningen med fasta fönster en säker konstruktion. Det finns ingen risk att barn kan öppna fönstren och trilla ut, eller att en inbrottstjuv lyckas dyrka upp fönstret för fritt inträde i huset.

Hur mycket värme försvinner genom fönstret?

15% av värmen försvinner upp genom taket och ungefär 35% försvinner via dörrar och fönster. När 60 procent av ett hushålls energiförbrukning går åt till uppvärmning så blir det förstås extra viktigt att ta tillvara på och begränsa förlusterna av den.
Fönsterbyte, Byta fönster

Kan man byta fönster på vintern?

Ja, det är klart! Att byta fönster på vintern är inga problem – det gäller bara att vara smart. Det är en seglivad myt att det inte skulle gå att byta fönster när det är kallt eller regnar. När vana installatörer byter fönster gör vi det ett rum i taget; snabbt och effektivt.

Varför blir det kondens på utsidan av fönstret?

Tidig morgon under höst och vår – det är tillfällen då kondens och imma vanligtvis dyker upp på utsidan av moderna fönster. Anledningen? Att den fuktiga luften är varmare än glaset. Luft ändrar temperatur snabbare än vad materialet glas gör.

Måste man ha bygglov för att sätta in ett fönster?

Du behöver för det mesta bygglov för att ta upp nya dörrar och fönster i fasaden och för att sätta in nya takfönster. Du kan också behöva bygglov för att ändra befintliga dörrar och fönster. Att förändra fönster eller dörrar kan vara att: byta material eller kulör på fönster eller dörr.

Ljusinsläpp

Det här kanske är den mest självklara av fönstrets funktioner. Fönstret syfte är att släppa in dagsljus och göra det möjligt att se ut. För lägen där man behöver maximalt ljusinsläpp kan man överväga fasta (ej öppningsbara) fönster då dessa ger maximal glasyta. Fönstrets höjd påverkar hur långt in i rummet som dagsljuset faller. I vissa situationer kan fönsteröppningen göras större för att med hjälp av ett högre (och större) fönster få in mer ljus.

Insynsskydd

Fönsterglas finns i många varianter. Klara och helt genomskinliga, tonade och belagda med reflekterande material. Ska fönstren sitta i en byggnad som står nära en annan? För fönster i badrum och andra utrymmen som ska vara helt insynsskyddade finns glas som är mönstrat så att det släpper igenom ljus men inte låter någon se igenom.

Inomhusklimat

Precis som när det gäller andra byggnadsmaterial har varje fönster ett U-värde som återspeglar dess energiegenskaper. Energisnåla fönster som släpper ut lite värme är av denna anledning också svalare på yttersidan. Tänk på att efter ett fönsterbyte bör du även justera termostater. Med nya fönster kommer energibehovet att sjunka och du kan med optimeringar av inställningar snabbt sänka energikostnaderna.

Luft och vädring

Många fönster behöver kunna öppnas, men inte alla. Fönster som sitter intill en altan- eller balkongdörr kan till exempel vara fasta utan öppningsfunktion. Men möjligheten att kunna öppna, vädra samt putsa effektivt är viktigt både för komfort och energiförbrukning. Det finns flera olika typer av öppningsmekanismer som öppnar fönstret på olika sätt.

Vädertålighet

Fönsterkarmar och bågar tillverkas av trä. Men de kan kläs med exempelvis aluminium för att göra dem praktiskt taget underhållsfria.

Utseende, färg och design

Fönster är en viktig beståndsdel i varje fasads utseende. Fönstrens storlek, hur djupt de placeras i fasaden och deras design avgör hur din byggnad kommer att uppfattas. Vid varje fönsterbyte bör även de estetiska värdena beaktas. Ibland krävs fönster som ser nästan exakt ut som de gamla (exempelvis vid byte i K-märkta hus).

Altandörrar

Vi erbjuder altandörrar och fönsterdörrar i många olika utföranden. Som enkel- eller pardörr, med eller utan bröstning, i olika material och färger. Altandörren passar såväl i tvättstugan som mot altan eller uteplats eller balkong.

Skjutpartier och dörrar

Av oss kan du även beställa skjutpartier och dörrbyten. Skjutpartier kan vara vackert och praktiskt för uterum, vid altaner eller på vissa partier på huset. Våra dörrar och skjutpartier är högkvalitativa produkter som vi noga valt ut. Vi erbjuder många olika storlekar och material som alltid håller tätt under den kalla och fuktiga årstiden och som även medför säkerhets- och kvalitetsgarantier.

Vill du ha ett förslag?